Hieman yrityksestämme

Tervehdys!

Olen Tiba Al Baaje, maistuvien makujen ja tunnelmien sydänystävä. Alunperin olen kotoisin Irakista, Diwaniyan kaupungista.

Mieheni on kokenut yrittäjä ja täällä Suomessa aloimme pohtimaan yhdessä liikeideaa, jossa pääsisimme toteuttamaan intohimoamme itämaisen falafelruoan parissa. Huomasimme, että meillä on mahdollisuus tuoda ainutlaatuinen falafelosaamisemme ja -reseptiikamme kaikkien saataville Suomessa.

Synnyinmaassani falafelit myydään suoraan öljykattilasta pusseissa heti syötäväksi tai seuraavan aamun aamupalaksi. Tuntui siis aluksi hassulta, että ruoka täytyisi paketoida ja myydä kauppojen hyllyillä ihan kylmänä. Kuitenkin aikani tutustuessani suomalaiseen ruokakulttuuriin ja marketteihin, aloin uskoa ideaamme.

Yritysideaa mietiskellessämme falafel- ja kasvisruoka ei ollut vielä niin suosittua kuin nykyään. Huomasimme kysynnän kasvun ja tutustuimme markettien kasvisruoan tarjontaan, joka osoittautui huomattavasti heikommaksi kuin nykyään. Yritysidea alkoi tarkentua ja lämmetä entisestään.

Jatkoimme ideamme kehittämistä reseptien testaamisella. Pidimme falafelkutsuja perheelle ja ystäville ja kaikki olivat lumoutuneita resepteistämme. Ideaamme ja visioomme uskottiin vahvasti ja silloin päätimme että nyt se yritys pystyyn.

Yrityksen aloittaminen on ollut haastavaa, mutta lopulta hyvin palkitsevaa. Emme ole saaneet rahoitusta yritysideaamme, koska paljon opintoja olisi täytynyt ensin suorittaa loppuun. Uskomme nopeisiin päätöksiin ja toimintaan, joten halusimme laittaa rattaat pyörimään mahdollisimman nopeasti. Onneksi saimme lainan perheeltämme ja pystyimme starttaamaan toiminnan. Minun täytyi myös lopettaa opiskelu kesken ja mennä töihin, jotta pystyin rahoittamaan yritystä. Ahersimme kovasti ja saimme nopeasti suuren ravintolan asiakkaaksemme ja siitä lähti yrityksen pyörät pyörimään.

Falafelin valmistus on meillä verissä ja sydämessä ja se onkin helpoin osuus. Tuotteiden myyminen eteenpäin vaatii kuitenkin kovaa työtä ja uskoa. Ja eihän kukaan toki sanonutkaan, että se olisi helppoa. Aluksi myimme tuotteitamme ravintoloihin, josta saimme hyvää harjoitusta tämän alan liiketoiminnasta ja myynnistä. Kaikista haastavinta on ollut kuitenkin pakattujen tuotteiden saaminen myymälöihin. Siihen tarvitaan valtava määrä toimivia elementtejä ja resurseeja.

Kovan työn, maistatusten, myynnin ja muun aherruksen tuloksena saimme vihdoin tuotteemme vuoden 2020 alussa valtakunnallisesti K-kauppoihin. Siitä alkoi uudet iloiset haasteet ja olimme innoissamme. Mutta sitten iski, kas kas, korona, ja koko homma hidastui äkkipysähdyksellä. Vasta nuorena yrityksenä emme ole saaneet koronatukia, vaan meidän piti keksiä muut keinot selviytymiseen.

Tilannetta onneksi helpotti se, että onnistuimme saamaan tuotteemme Varsinais-Suomen S-ketjun valikoimiin ja samalla olemme järjestäneet muitakin hienoja mahdollisuuksia tuotteillemme. Uskon vahvasti, että selviydymme näistäkin haasteista ja pystymme tarjoamaan sinulle myös tulevaisuudessa herkullisia falafeltuotteita.

Suuri kiitos sinulle rakas asiakkaamme, kun tutustut tuotteisiimme. Veikkaan vahvasti, että tulet tykkäämään niistä yhä enemmän tulevaisuudessa. Uusia huikeita tuotteita on kehitteillä. Jos sinulla herää kysymyksiä, niin kysy ihmeessä ihan mitä tahansa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tsemppiä ja voimia kaikille näihin haastaviin aikoihin ja muistakaa myös herkutella!

 

Tiba Al Baaje, toimitusjohtaja

Arabia Foods Oy / Meze